KEK HITAM MANIS (KEK MOIS)
450gm mentega/225gm
1 kilo gula pastor/500 gm
8 biji telur/4 biji
1.5 liter susu segar/7.5 ml
800gm tepung naik sendiri/400gm
250gm serbuk koko/125gm
40gm soda bicabornat/20gm
CARA-CARA MEMBUATNYA
-Mentega dan gula dipukul sehingga kembang
-Masukkan telur satu persatu
-Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bicabornat dan masukkan susu segar secara berselangseli sambil adunan dipukul
-Masukkan serbuk koko sehingga sebati
-Bakar adunan dengan suhu 180 darjah celcius selama 30 hingga 45 minit
TOPING KEK
-Coklat 1 keping
-Butter 25 gm
-Susu segar 1 cawan
:-Bahan ini dimasak mengunakan api kecil hingga cair
-Tuang di atas permukaan kek yang telah masak
-Taburkan coklat rice untuk hiasan
CRISPY GOLDEN PRAWNS
1kg Udang (Buang kulit)
300gm tepung jagung
4 biji telur
2 sudu kecil banking powder
2 sudu kecil bicabonat soda
Minyak untuk mengoreng
1 titik pewarna kuning
Sedikit garam
Cili sos
Salad dan Tomato untuk hiasan (seperti dalam gambar)
CARA-CARA MEMBUATNYA
Telur dan tepung digaul hingga sebati
masukkan sedikit garam, bicabonat dan baking powder gaul
biarkan selama 15 minit baru goreng dengan api yang sederhana hingga masak dan garing
3 comments:
untuk tahun nie..xder ker kursus menjahit dianjurkan??
email saya>>nonizwani@yahoo.com
:) tq
Kelas jahitan memang ada pps merancang untuk buat dalam sebulan sekali ada sebarang cadangan email saja dengan pps
Hai Noni
Saya akan minta Urusetia e-mailkan pada Saudari bila kelas jahitan akan di adakan nanti.
Post a Comment