Monday, February 2, 2009


KEK HITAM MANIS (KEK MOIS)

450gm mentega/225gm

1 kilo gula pastor/500 gm

8 biji telur/4 biji

1.5 liter susu segar/7.5 ml

800gm tepung naik sendiri/400gm

250gm serbuk koko/125gm

40gm soda bicabornat/20gm

CARA-CARA MEMBUATNYA

-Mentega dan gula dipukul sehingga kembang
-Masukkan telur satu persatu
-Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bicabornat dan masukkan susu segar secara berselangseli sambil adunan dipukul
-Masukkan serbuk koko sehingga sebati
-Bakar adunan dengan suhu 180 darjah celcius selama 30 hingga 45 minit

TOPING KEK

-Coklat 1 keping

-Butter 25 gm

-Susu segar 1 cawan

:-Bahan ini dimasak mengunakan api kecil hingga cair
-Tuang di atas permukaan kek yang telah masak
-Taburkan coklat rice untuk hiasan




CRISPY GOLDEN PRAWNS

1kg Udang (Buang kulit)


300gm tepung jagung


4 biji telur


2 sudu kecil banking powder


2 sudu kecil bicabonat soda


Minyak untuk mengoreng


1 titik pewarna kuning


Sedikit garam


Cili sos


Salad dan Tomato untuk hiasan (seperti dalam gambar)


CARA-CARA MEMBUATNYA


Telur dan tepung digaul hingga sebati

masukkan sedikit garam, bicabonat dan baking powder gaul

biarkan selama 15 minit baru goreng dengan api yang sederhana hingga masak dan garing








3 comments:

»-(¯`v´¯)-»n0nj@m »-(¯`v´¯)-» said...

untuk tahun nie..xder ker kursus menjahit dianjurkan??

email saya>>nonizwani@yahoo.com
:) tq

PPS said...

Kelas jahitan memang ada pps merancang untuk buat dalam sebulan sekali ada sebarang cadangan email saja dengan pps

AragangTandik said...

Hai Noni

Saya akan minta Urusetia e-mailkan pada Saudari bila kelas jahitan akan di adakan nanti.